Sadevesijärjestelmän Hinta ja Asennus 2023

Kirjaudu

Sadevesijärjestelmän Hinta ja Asennus 2023 | Omakotitalon Sadevesijärjestelmä

Täydellinen opas sadevesijärjestelmän hintaan, asennukseen ja suunnitteluun vuonna 2023. Vertaile hintoja, tutustu asennusprosessiin ja löydä parhaat ratkaisut omakotitalon sadevesijärjestelmälle.

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

  • Ota nämä 4 asiaa huomioon kattoremontissa!
Lue lisää
  • Paljonko kattoremonttiremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Tutustu myös näihin remontteihin

Sisällysluettelo

Sadevesijärjestelmä
Mikä on sadevesijärjestelmä?
Sadevesijärjestelmän tehtävä
Sadevesijärjestelmän uusiminen
Sadevesijärjestelmän hinta ja sen muodostuminen
Sadevesijärjestelmän valinta
Mikä on paras materiaali sadevesijärjestelmälle?
Usein kysytyt kysymykset

Sadevesijärjestelmä

Suomen sääolot voivat toisinaan ottaa koville talon seisoessa paikoillaan kesästä talveen, tuulesta pakkaseen. Asutusta pyritään tietysti suojaamaan ja huoltamaan erilaisilla menetelmillä, etteivät toisinaan rajutkin säämuutokset pääsisi jättämään jälkeään talon rakenteisiin.

Tuttavallisemmin sadevesijärjestelmää nimitetään yleensä ränniksi tai räystääksi. Ne ovat niin integroituja osia rakennuksen seinustalla, ettei niiden suurta merkitystä tule edes ajatelleeksi. Sen toimivuus on kuitenkin hyvin olennaisessa osassa kodin rakenteiden suojaamisessa. Tässä artikkelissa esitellään tarkemmin, mikä on sadevesijärjestelmä, milloin se kannattaa uusia, millainen sadevesijärjestelmä on hyvä sekä miten järjestelmän hinta määräytyy.

Mikä on sadevesijärjestelmä?

Sadevesijärjestelmällä tarkoitetaan talon kattoa kiertävää kourua, kattokaivoja sekä syöksyvesitorvia, joista vesi laskeutuu katolta maahan. Kokonaisuuden on tärkeää toimia kunnollisesti, sillä katolle jäänyt kymmenien tuhansien litrojen vesimäärä voi aiheuttaa suuriakin vahinkoja rakennukselle.

Jatkuvasti ulkoilmassa nököttävä järjestelmä joutuu kovalle rasitukselle, esimerkiksi korroosiolle, lämmönvaihteluille, vesimassoille sekä lumen ja jään painolle. Suomessa jo pelkästään lämmönvaihtelua voi olla 60 astetta, +30 asteesta -30 asteeseen. Kunnolla tehty, puhdistettu ja huollettu sadevesijärjestelmä on pitkäaikainen suoja kodin rakenteille.

Sadevesijärjestelmän tehtävä

Runsaat sateet saavat veden kasaantumaan talojen katoille. Kun vettä tulee oikein paljon, pääsee se ajan myötä myös rakennuksen rakenteiden läpi ja saattaa aiheuttaa kosteusvaurioita. Liika kosteus puolestaan saattaa edesauttaa homeen syntymisessä.

Sadevesijärjestelmän tehtävänä on huolehtia hallitusta veden poistamisesta katolta. Se kerää sataneen veden katolta kouruun, mistä se siirtää sen pois rakennuksen lähettyviltä. Toimiva ja hyvin suunniteltu järjestelmä kestää myös talven, jolloin lunta katolla voi olla jopa tuhat kiloa. Sulaessaan tuollainen määrä vettä voi koitua tuhoisaksi katon alla olevalle kodille.

Sadevesijärjestelmän uusiminen

Voidakseen nauttia täysin siemauksin syksyisistä sadepäivistä kotosalla, on hyvä varmistaa sadevesijärjestelmän toimivuus. Puutteellinen järjestelmä voi laskea osan katolla virtaavista valtavista vesimääristä huomaamatta kiinteistön rakenteisiin. Uusimista vailla voi olla mikä tahansa osa, räystäskourujen saumaaminen tai alastuloputkien ruosteiden syömien reikien paikkaaminen. Järjestelmästä voidaan uusia vain osa komponenteista, tai kaikki kerralla.

Yleisesti ottaen vesikourut kestävät 40 vuotta, kun taas kattokaivot 30 vuotta. Kestävyyteen vaikuttaa muun muassa järjestelmässä käytetty materiaali. Jos sadevesijärjestelmässä huomataan puutteita, olisi se syytä uusia mahdollisimman pian. Sadevesijärjestelmän ikään voi vaikuttaa säännöllisellä puhdistuksella ja korjaamalla sen yksittäisiä osia aina tarpeen niin vaatiessa. Puhdistus ja huoltotyöt olisi hyvä tehdä keväisin ja syksyisin, jotta varmistetaan vesikourujen kestävyys tulevia ja sulavia lumia ajatellen.

Sadevesijärjestelmän hinta ja sen muodostuminen

Puhuttaessa remonteista askarruttavin kysymys asukkaan mielessä on tietysti korjaustöistä koituvat kustannukset. Sadevesijärjestelmissä hintaan vaikuttavat useat eri asiat, joista yleisempiä ovat:

  • Järjestelmän koko
  • Laajuus: mitä kaikkia komponentteja asennetaan
  • Räystäskourujen ja rännien määrä

Sadevesijärjestelmä jaetaan yleensä kahteen osaan, maassa ja ilmassa toimiviin kokonaisuuksiin. Maassa, talon alla, kulkeva salaojitus on mittava asennusprosessi, joten sen mukaan lukeminen osaksi tehtävää sadevesijärjestelmää voi nostaa hinnan jopa kymmeniin tuhansiin euroihin.

Ilmassa, eli lähinnä talon kattoon ja reunuksiin liittyvä osa järjestelmästä puolestaan on helpompi asentaa ja siksi myös halvempi. Mikäli koko ilmassa toimiva sadevesijärjestelmä uusitaan, on hinta yleensä 1000- 3000 euron välillä riippuen rakennuksen koosta sekä tarvittavien komponenttien määrästä.

Kuten aina remontteja tehtäessä, myös sadevesijärjestelmää uusittaessa on hyvä tehdä tarkka ja huolellinen suunnitelma. Kun tiedetään, mitä tarvitsee tehdä ja kuinka paljon, voidaan erilaisia palvelun tarjoajia lähteä kilpailuttamaan ja löytää juuri se omaan budjettiin istuvin vaihtoehto.

Sadevesijärjestelmän valinta

Sadevesijärjestelmiä on olemassa useita erilaisia. Juuri oikeanlaisen ja parhaiten asiansa ajavaa mallia etsiessä kannattaa olla perillä eri vaihtoehtojen ominaisuuksista. Jokainen rakentaja ja remontoija tietää, että huolellinen suunnittelu on jokaisen korjaushankkeen perusta.

Valittaessa sadevesijärjestelmää huomiota kannattaa kiinnittää ainakin seuraaviin asioihin:

  • Ulkonäkö: miten tuleva likaantuminen näkyy vesikouruissa ja ränneissä
  • Syöksytorvien mutkat: suoralinjaiset torvet eivät kerää tukoksia
  • Materiaali: jokainen materiaali reagoi eri lailla sääolosuhteisiin
  • Kannattimet ja kiinnikkeet: erikoisvahvat kestävät painavatkin lumimäärät

Ulkonäköön liittyvät asiat, kuten esimerkiksi värin valinta, ovat tietysti ensimmäisenä mieleen tulevia kysymyksiä. Kukapa haluaisikaan talonsa ympärille pinttyneen likaisia, sammaloituneita vesikouruja ja maalipinnaltaan repsottelevia rännejä. Keskityttäessä järjestelmän toiminnallisiin ominaisuuksiin on erityisen tärkeää pohtia kaikkia mahdollisia rajuja sääolosuhteita, joita tulevan sadevesijärjestelmän tulisi kestää.

Mikä on paras materiaali sadevesijärjestelmälle?

Parhaimmillaan sadevesijärjestelmä voi kestää jopa useita vuosikymmeniä, jos sitä hoidetaan ja huolletaan vaaditulla huolellisuudella. Järjestelmiä valmistetaan pääasiassa kolmesta erilaisesta materiaalista, joilla jokaisella on omat heikkoudet ja vahvuudet.

Sadevesijärjestelmässä voidaan käyttää muovia esimerkiksi vesikourujen ja rännien osissa. Ajan saatossa muoviin tarttuu herkästi likaa, jonka irrottaminen voi olla hankalaa. Sekä alumiini että muovi materiaalina kestävät heikosti liikkeen ja painon aiheuttamaa rasitusta.

Alumiiniset komponentit imevät lian itseensä yhtä tiukasti kuin muovisetkin osat. Lisäksi alumiinilla valmistetuissa ränneissä kulkevasta vedestä kuuluu usein ikävä ääni sisälle asutukseen asti. Teräs on materiaalina paras käytettäväksi sadevesijärjestelmässä. Se on pitkäkestoisin, helposti huollettavin ja lisäksi hiljaisin vaihtoehto.

Usein kysytyt kysymykset

1.Milloin sadevesijärjestelmä tulisi uusia?

Sadevesijärjestelmä olisi hyvä uusia heti, kun sen kunto alkaa näyttää heikolta. Yksittäisiä komponentteja kannattaa huollattaa ja uusia mahdollisuuksien mukaan. Lopulta kuitenkin kokonaan uuden järjestelmän asentaminen kerralla voi osoittautua halvemmaksi ja helpommaksi.

2.Mikä on paras materiaali sadevesijärjestelmään?

Kotia suojaavia sadevesijärjestelmiä valmistetaan yleensä muovista, alumiinista ja teräksestä. Muovi ja alumiini kestävät hieman terästä heikommin esimerkiksi liikkeestä ja painosta koituvaa rasitusta. Ne myös likaantuvat helpommin ja niitä on vaikeampi puhdistaa. Paras materiaali sadevesijärjestelmässä on teräs.

3.Kuinka kauan sadevesijärjestelmä kestää?

Parhaimmillaan sadevesijärjestelmät voivat kestää jopa 40 vuotta. Sen käyttöikää voidaan lisätä huoltamalla ja puhdistamalla sitä huolellisesti ja säännöllisesti. Sadevesijärjestelmälle on hyvä tehdä puhdistus ja kuntotarkastus syksyisin ja keväisin, jotta suurimmilta tukoksilta vältytään.

4.Minkä hintaisia sadevesijärjestelmät ovat?

Sadevesijärjestelmiä on erilaisia. Yleensä niiden hinnat kuitenkin määräytyvät järjestelmän laajuuden sekä talon koon mukaan. Ilmassa toimivan järjestelmän yleinen hintahaarukka on 1000- 3000 euroa.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy