Lattialämmityksen asentaminen puulattiaan on helppoa ja tuo mukanaan monia etuja. Lue tästä kattava opas lattialämmityksen asentamiseen ja käyttöön puulattiassa.
Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista
Vie vain muutaman minuutin
Et sitoudu mihinkään
Säästä jopa 20%Kyllä, lattialämmityksen voi asentaa myös puulattian päälle. On kuitenkin muutamia seikkoja, jotka tulee ottaa huomioon:
Puulattia on herkempi lämpötilan vaihteluille kuin esimerkiksi betonilattia. Tämän vuoksi lattialämmityksen pintalämpötilaa ei tule nostaa liian korkeaksi, jotta puulattia ei vaurioidu. Suositeltu enimmäislämpötila on noin 27 astetta.
Puulattian ja lattialämmityksen väliin on hyvä lisätä lämmöneriste, jotta lämpö siirtyy tasaisesti koko lattian alueelle.
Lattialämmitysputkisto tulee asentaa riittävän harvaan, jotta lämpö jakautuu tasaisesti eikä synny liian kuumia kohtia.
On tärkeää varmistaa, että puulattian kosteuspitoisuus on riittävän kuiva jo ennen lämmityksen kytkemistä päälle.
Molemmissa on puolensa:
Vesikiertoinen lattialämmitys:
Sähköinen lattialämmitys:
Usein vesikiertoinen lattialämmitys on parempi ratkaisu puulattiaan sen tasaisen ja miellyttävän lämmön vuoksi. Sähköinen lattialämmitys voi sopia pienempiin tiloihin.
Lattialämmityksen asennuksessa on otettava huomioon useita seikkoja:
Lattian ominaisuudet: Puulattian päälle asennettaessa on tärkeää huomioida puun luontaiset ominaisuudet, kuten sen reagointi lämpötilan ja kosteuden muutoksiin. Puulattian alle asennettava lattialämmitys vaatii myös riittävän lämmöneristyksen.
Lämmitysjärjestelmän valinta: On tärkeää valita oikeanlainen lämmitysjärjestelmä. Vesikiertoinen ja sähköinen lattialämmitys eroavat toisistaan niin asennuksen, käytön kuin kustannustenkin suhteen.
Asennus: Lattialämmityksen asennus on vaativa projekti, joka vaatii ammattitaitoa. Asennuksen yhteydessä on huolehdittava esimerkiksi oikeasta lämmitysputkien asennuksesta ja lattian oikaisusta.
Lämmityksen säätö: Lattialämmityksen säätö on tärkeä osa sen käyttöä. Lämmityksen tulee olla tasainen ja riittävä, mutta ei liian voimakas, jotta puulattia ei vahingoitu.
Huolto ja ylläpito: Lattialämmitysjärjestelmän huolto ja ylläpito ovat tärkeitä sen toimivuuden ja pitkäikäisyyden kannalta.
Vanha puulattia on hyvä purkaa kokonaan ennen uuden lattialämmityksen asentamista. Näin saadaan riittävästi tilaa lämmöneristeille ja lämmönjakolevyille. Vanhat laudat kannattaa irrottaa varovasti, jotta ne voidaan mahdollisesti käyttää uudelleen.
Kun vanha lattia on purettu, tarkistetaan lattian kantavien rakenteiden kunto. Jos rakenteissa on epätasaisuuksia tai vaurioita, ne korjataan ennen eristystöitä. Lattiaan levitetään riittävä määrä lämmöneristettä, esimerkiksi 100-150 mm mineraalivillaa. Eriste tasoitetaan huolellisesti.
Lämmönjakolevyt asennetaan eristekerroksen päälle. Levyissä on valmiit urat lämmitysputkille. Levyjen saumat limitetään ja levyjen väliin jätetään pieni rako. Levyjen päälle asennetaan ohut kerros lattian tasausainetta.
Lämmitysputket, esimerkiksi muovista valmistetut PEX-putket, asennetaan lämmönjakolevyjen uriin. Putkien välit mitoitetaan huolella ja putket kiinnitetään levyihin esimerkiksi muovikiinnikkeillä.
Lämmitysputkien päälle levitetään ohut kerros lattian tasausainetta. Sen päälle asennetaan höyrynsulkumuovi. Lopuksi asennetaan uusi puulattia joko liimaamalla tai ruuvaamalla lattialaudat aluskatteeseen. Lattian pinta hiotaan ja pintakäsitellään.
Lattialämmityksen asennus puulattiaan vaatii huolellisuutta, mutta oikein tehtynä se on toimiva ja miellyttävä ratkaisu. On tärkeää mitoittaa ja asentaa lämmitysputket oikein sekä eristää lattia huolellisesti.
Lattialämmityksen käytössä puulattialla on huomioitava puun lämpötilan rajoitukset, jotta lattia ei vaurioidu. Oikein säädettynä ja käytettynä lattialämmitys on kuitenkin toimiva ja miellyttävä ratkaisu myös puulattialle. Lämpötilan seuranta ja säätö ovat tärkeitä puulattian hyvinvoinnin kannalta.
Vesikiertoinen lattialämmitys puulattiassa levittää lämmön tasaisemmin kuin patterilämmitys, koska lämpö jakautuu koko lattian pinnalle. Lämpö ei nouse heti ylös vaan pysyy lattiatasossa.
Lämmönjakolevyt puulattian alla jakavat lämmön tasaisesti koko lattian alueelle. Ohuet alumiinilevyt lämpenevät nopeammin kuin paksut betonilaatat.
Koska lämpö jakautuu tasaisesti koko lattian pinnalle, lattialämmityksessä pärjätään matalammalla lämpötilalla kuin patterilämmityksessä. Esimerkiksi 20-21 °C lattialämmityksellä tuntuu yhtä mukavalta kuin 22-23 °C patterilämmityksellä.
Matalampi lämpötila merkitsee energian säästöä.
Puulattian vesikiertoinen lattialämmitys lämpenee hitaammin kuin patterilämmitys, koska puulattiarakenne on kevyempi kuin betonilaatta.
Hidas lämpeneminen ja jäähtyminen voi olla haitta, jos halutaan nopeita muutoksia huonelämpötilaan. Toisaalta se tasaa lämpötilan vaihteluita.
Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy