Parketti asennus ohjeet - Näin saat uuden parkettilattian

Kirjaudu

Parkettilattian asennus

Parkettilattia on suosittu lattiamateriaali monesta syystä. Ekologisuus, kestävyys, sekä uudelleenkäsittelymahdollisuudet saavat monen valitsemaan tämän puusta tehdyn lattiamateriaalin asuntoonsa. Tutustu asennusohjeisiin!

Etsitkö luotettavaa remontin tekijää? Meidän avulla onnistut

  • Ota nämä 4 asiaa huomioon lattiaremontissa!
Lue lisää
  • Paljonko lattiaremontti maksaa? Toteutuneita hintoja löydät
  • Haluatko nopean hinta-arvion remontillesi ? - Kokeile laskuria

Remontin kilpailuttaminen kannattaa

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista

Vie vain muutaman minuutin

Et sitoudu mihinkään

Säästä jopa 20%

Sisällysluettelo

Ennen asentamista
Parketin asennus
Parkettilattian hinta
Kotitalousvähennyskelpoisuus

Ennen asentamista

Asentamiseen tulee varata seuraavat työkalut.

  • katkaisusaha
  • suorakulma
  • pora
  • feini (jos tarvitsee viedä oven karmien alle)
  • kuppiterä (patteriputkille)
  • asennusrauta
  • kynä
  • vasara/nuija
  • halkaisusirkkeli
  • pistosaha
  • mittalyöntikalikka
  • seinäkiilat
  • puuliima

Parkettilattia on suositeltavaa tuoda kohteeseen hyvissä ajoin asennusta. llmankosteuden on pysyttävä 35-60% välillä ja sisälämpötilan on oltava lähellä normaalia huoneilmaa. Riittävä valaistus on tärkeää, jotta mahdolliset virheet havaitaan ajoissa.

Asennuksesta syntyy aina jonkin verran hukkaa, joten parkettilattiaa on syytä varata 5% asennuspinta-alaa enemmän.

Ennen asentamista mahdolliset aijemmat pintamateriaalit on hyvä poistaa. Parkettilattiaa ei ole suositeltavaa asentaa muovimaton päälle, sillä muovimaton alla oleva betonialusta ei välttämättä ole riittävän suora. Aluspinnan suoruus tulee tarkistaa ja tarvittaessa oikaista tasoitteella. Suurin sallittu poikkeama on -/+3mm 2 metrin matkalta.

Parkettilattia asennetaan nykyisin usein uivana lattiana, eli sitä ei kiinnitetä liimalla tai muulla aluslattiaan. Tämä tulee kuitenkin pitää muistaa aina tarkastaa tapauskohtaisesti.

Parketin asennus

Koska parketti on puuta, ja näin elää imiessään itseensä kosteutta, tulee päätyihin jättää kiiloja käyttäen 7-9 mm liikuntasaumaa. Myös yli 10 metrin pituinen pätkä lattiaa, sekä eri huonetilat tulee jaksottaa liikuntasaumalla.

Uuden betonilattian tai tasoitteen kosteus tulee tarkistaa, eikä se saa olla yli 85%. Kiviaineslattian pinnalle tulee laittaa kosteuseristys, ja kerrostaloihin asennettaessa on käytettävä askeläänieristystä.

Parkettilattian voi asentaa lattialämmityksen päälle, mutta tällöin parketin valinnassa tulee kiinnittää huomiota puulaatuun. Esimerkiksi pyökki sovletuu heikosti lattialämmityksen päälle asennukseen, sillä tämä puulaji on herkkä kosteusvaihteluille.

Lattialämmityksen päälle asennettaessa on parketin hoitoon syytä kiinnittää huomiota, sillä parketti saattaa kuivuessaan halkeilla.

Parkettilattian asennus aloitetaan siltä huoneen pitkältä sivulta, jolta löytyvät enimmät ovet. Hyvässä valaistuksessa parketit asennetaan suoralle lattialle, ja asennetaan kiilat seinän puoleiseen päätyyn.

Palat loksautetaan paikoilleen lyöntikalikkaa käyttämällä. Mikäli parkettia täytyy sahata todella pienemmiksi paloiksi (alle 10cm päätypala tai alle 5 cm sivusoiro), kannattaa parketti liimata edelliseen palaan kiinni saumoista. Parkettia ei asenneta kiinteiden kalusteiden tai keittiökaappien alle.

Parkettilattian hinta

Parkettilattian keskimääräinen asennuksen hinta on 13,24e/m2. Hintaan vaikuttavat mahdolliset lisätyöt, kuten vanhan parketin tai vanhan muovimaton poisto sekä aluspinnan tasoituksen tarve. Kallein parketti asentaa on kalanruotoparketti, jonka työ voi maksaa jopa 32e/m2.

Jos vanha muovimatto täytyy ensin poistaa, voi hinta nousta yli 30 e/m2. Myös asennettavan pinta-alan koko ja muoto vaikuttavat asennuksen hintaan, parketin runsas sahaus ovista, huoneen epäsymmetrisestä muodosta ja huonekaluista johtuen lisää työmäärää.

Parketin kuviointi

Parketin valinta voi vaikuttaa myös asennushintaan. Normaali Tammi 3-sauvaparkketti on vaihtoehdoista halvin. Euroopassa yleistynyt kalanruotoparketti nostaa paljon asennus hintaa, kun taas suoraan ladottu, ts. lankku- tai lautaparketti on edullisempi.

Parketin hintaan vaikuttaa puun laatu. Jalopuulla, kuten saarnella tai merbau, hinta on korkeampi kuin edullisimmissa tammi tai koivuparketeissa.

Puulajin valinta

Parketin valinnassa täytyy ottaa huomioon hinnan lisäksi puun ominaisuudet. Koivu on puumateriaaleista edullisin, mutta sen heikkous on herkkä kellastumistaipumus. Mikäli tavoitellaan kestävää ja pitkään kauniina pysyvää parkettia, koivua on syytä välttää. Koivua käytetäänkin usein parketin runkona, päällä olevan pintaviilukerroksen ollessa parketiksi paremmin soveltuvaa puulajia.

Edellä mainitut parketit ovat raaka-aineena edullista, mutta ovat myös herkkiäkosteusvaihteluille, sekä kuluvat herkästi pehmeänä puulajina. Saarni sekä tammi ovat lujaa puuta, ja täten kestävä valinta parketiksi. Myös douglaskuusi ja lehtikuusi ovat suosittuja valintoja parketiksi.

Puun oksaisuus ja lajitelma

Parketti on ulkonäöltään aina uniikki, ja kuviointi luonnollisesti on erilainen kuin rakennusliikkeen kuvassa oleva parketti. Parketin kuvioinnin runsautta voi kuitenkin ennakoida sen suhteen, kuinka oksaista lajitelmaa valitsee.

Mitä oksaisempaa tukkipuusta sahattu lajitelma on, sitä kirjavampaa on parketin kuviointi sekä värivaihtelu on voimakkaampaa. Remontoija käyttää omaa arvostelukykyään ja makuaan valitessa eri puulajien omien, luontaisten kuviointien väliltä.

Kaikkein kirjavinta lajitelmaa kutsutaan nimellä vintage tai rustic, ja se on kaikkein edullisinta. Mahdollisimman oksaton ja väriltään tasainen parketti miellyttää monen silmää, mutta tämän select-lajitelman hinta on korkeampi.

Kotitalousvähennyskelpoisuus

Parketin asennustyöt ovat osittain kotitalousvähennyskelpoisia. Vähennyksen saa lakkauksesta ja parketin hionnasta. Vähennettävä osuus vähennyskelpoisesta työstä vuonna 2023 oli 40%. Remontoijan kannattaa tarkistaa viimeisin tieto suoraan verovirastosta.

Selvitä ilmaiseksi paljonko remonttisi maksaa

Tarjouspyynnön jättäminen on aina ilmaista

Jätät tarjouspyynnön vain muutamassa minuutissa

Et sitoudu mihinkään

Lue seuraavaksi

Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy