Opi kaikki peltikaton maalauksesta ja pinnoituksesta. Selvitä, milloin ja miksi peltikatto tulisi maalata, mitä pinnoitusmateriaaleja käytetään, ja kuinka paljon peltikaton maalaus ja pinnoitus maksavat.
Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista
Vie vain muutaman minuutin
Et sitoudu mihinkään
Säästä jopa 20%Usein talon ulkoisiin kohennustöihin ryhdyttäessä keskitytään maalaamaan ja pinnoittamaan vain seinät uudestaan. Katto saattaa jäädä vähemmälle huomiolle, sillä sitä harvemmin katsellaan ylhäältä päin. Hyvin huollettu katto antaa kuitenkin ison tehosteen talon yleisilmeeseen. Hyvänä pidetty ulkonäkö lisää rakennuksen arvoa.
Ulkonäöllisten syiden lisäksi kattoa on syytä maalata ja pinnoittaa aina tarpeen vaatiessa, sillä maalipinta ja pinnoite suojaavat peltikattoa. Jo ensimmäisen vuoden aikana katto altistuu monille, toisinaan jopa rajuille olosuhteiden muutoksille. Hyvä, huollettu ja puhdistettu pinta auttavat sitä selviämään pidempään.
Koska Suomessa sääolosuhteet voivat heitellä rajusti suunnasta toiseen, auringon paisteesta vesisateeksi, lumesta jääksi, peltikatto joutuu kovalle rasitukselle. Säännöllinen pinnoitus ja maalaus antavat peltikatolle suojaa ja auttavat sitä kestämään pidempään ympäristöstä johtuvia vaikutuksia.
Uusi vasta valmistunut katto kestää ilman maalipintaa pari vuotta. Siinä ajassa sen pinta ehti hapettua himmeäksi, eli maalaamiseen sopivaksi. Kovan maalausinnon iskiessä voi aikaa lyhentää hiekkapesulla. Sinkkipintaisen peltikaton on hyvä antaa olla maalaamattomana 3-5 vuotta.
Peltikaton maalaus on hyvä tehdä, kun:
Katon maalipinta olisi hyvä tarkastaa silmämääräisesti kerran vuodessa. Esimerkiksi maalin irtoilut, naarmut ja hilseily ovat merkkejä huollon tarpeesta. Katto kaipaa uutta maalipintaa myös silloin, kun maalin tai pinnoitteen välillä näkyy epätasaisuutta.
Jos omin silmin tehty tarkastus on jättänyt olon hieman epävarmaksi, voi katolle tilata myös ammattilaisen tekemän kuntotarkastuksen. Maalaustyö on järkevää tehdä mahdollisimman pian tarpeen havaitsemisesta, sillä tehdyt yksittäiset huoltotyöt tulevat halvemmiksi kuin koko katon uusiminen.
Maalilla saadaan katto kuntoon taas koko katon remontoimista tai uusimista pienemmällä vaivalla ja rahasummalla. Muun muassa seuraavia asioita olisi kuitenkin hyvä huomioida ennen maalaustöiden aloittamista:
Peltikattoa maalatessa on huomioitava, että maali ei tartu likaiselle tai kostealle pinnalle. Maalattavan pinnan on oltava puhdas ja mahdollisimman tasainen, siksi esimerkiksi repsottelevat naulat on hyvä naputella alas ja tarkistaa läpivientien ja liitosten tiivisteet.
Ruosteen ja rikkonaisen maalipinnan poistoon paras väline on jämäkkä teräsharja. Pinnan voi käsitellä esimerkiksi maalinpoistoaineella, joka auttaa etenkin pahasti hilseilleen maalipinnan poistamisessa. Ruosteiset kohdat olisi hyvä hiertää puhtaalle peltipinnalle, jonka jälkeen kohdat pohjustetaan ruosteenestomaalilla.
Kodin korjaustöitä suunniteltaessa huolellinen budjetointi on tärkeä osa onnistunutta remonttia. Kilpailuttamalla ja vertailemalla löydetään parhain tarjous tehtävään sopivalta toimijalta. Ennen toimeksiantoon ryhtymistä on myös hyvä verrata yksittäisen katolle tehtävän huoltotyön hintaa katon uusimiseen kokonaisuudessaan.
Peltikaton maalauksen hintaan vaikuttavat yleisesti ottaen:
Yleisesti ottaen maalaustyöt maksavat noin 20- 40% katon kokonaisvaltaisesta uusimisesta tai remontoinnista. Kokonaisuudessaan hinta määräytyy tarvittavien pohjatöiden, katon koon ja siinä käytetyn materiaalin mukaan. Ulkokattojen maalausten hinnat liikkuvat yleisesti ottaen 1000- 8000 euron välillä.
Säännöllisellä huoltamisella ja kunnostamisella voidaan pidentää peltikaton elinkaarta sekä lisätä rakennuksen arvoa. Ajoissa tehty peltikaton maalaus ja pinnoitustyö säästävät lopulta rahaa, sillä maalausta edeltävät pohjatyöt ovat pienemmät hyvin huolletussa katossa.
Peltikaton maalaustyöt kannattaa ajoittaa kesään silloin yleisesti vallitsevien suotuisempien sääolojen takia. Tulevaan maalauspintaan vaikuttavat ilman lämpötila ja kosteus, joten sopiva päivä työlle kannattaa valita tarkoin.
Poutainen päivä on kaikista suotuisin peltikaton maalaukselle. Maalatessa katon lämpötilan olisi hyvä olla 5- 30 astetta ja ilman kosteuden tulisi olla alle 80 %. Säätiloja tarkkailtaessa myös ilta- ja aamukasteet sekä mahdolliset yöpakkaset on hyvä huomioida.
Liian kuuma pinta voi tehdä uudesta maalikerroksesta laikukkaan ja hilseilevän. Pilvinen kesäpäivä voisi olla otollinen ajankohta kohentaa peltikaton ilmettä. Ammattimaalareita käytettäessä varattuun aikaan jätetään usein säävaraus.
Peltikattojen pinnoitukseen on jo kattoa tehdessä tehty pinnoitus, jonka materiaalina on yleensä käytetty joko muovia tai sinkkiä. Maalausta suunnittelevan on hyvä tietää, millainen pinnoite peltikatosta löytyy ja millainen vaikutus maalauksen tulokseen on erilaisilla pinnoitusmateriaaleilla.
Sekä muovisen että sinkitetyn peltikaton voi maalata, mutta työtä tehdessä on huomioitava joitakin asioita. Pohjatyö on tehtävä tarkkaan kummallekin materiaalille sopivalla tavalla ennen maalauksen aloittamista.
Muovipinnoitettu peltikatto kannattaa maalata kahteen kertaan korkeapainemaaliruiskulla. Tarkkuutta vaativat liitoskohdat, reunat ja rajaukset on järkevää tehdä käsin siveltimellä. Ruosteen poisto on tehtävä etukäteen juuri kyseiselle materiaalille sopivalla tavalla.
Sinkitetty peltikatto puolestaan maalataan ensin korroosionestopohjamaalilla. Tuore sinkkipinta on haastava maalata, joten pohjatyöt on tehtävä erityisen tarkasti. Maaleja valitessa peltikaton pinnoituksessa käytettävä materiaali on myös otettava huomioon, jotta pinnoitus ja maali ovat toisilleen sopivat esimerkiksi liukoisuutensa osalta.
Riippumatta katon materiaalista, muodosta, koosta tai iästä on se pestävä aina ennen maalauksen aloittamista. Vaikka katto olisi vasta asennettu tai korjattu, siihen on saattanut lennähtää tuulen mukana lehtiä tai pölyä. Huolellinen pesu ennen maalausta takaa parhaan mahdollisen lopputuloksen.
Peltikaton pesussa paras apuväline on teräsharja ja ammoniakkia sisältävä pesuaine. Pesun jälkeen katto on syytä huuhdella huolellisesti, jotta irronneet aiemman pinnoitteen tai maalin rippeet saadaan pois uuden maalipinnan alta. Ennen kuin maalaaminen voidaan aloittaa, on katon annettava kuivua kokonaan.
Useimmiten peltikaton maalaus jaetaan ainakin kahdelle päivälle. Ensimmäisenä päivänä tehdään pohjatyöt, pesut ja muut mahdolliset korjaukset. Toisena päivänä maalataan, jotta katto ehtii kunnolla kuivua yön aikana ennen maalauksen aloittamista .
Lopullista maalaustyön kestoa on vaikea määritellä, sillä jokaisen katon työstämisessä menee oma aikansa. Tehtävään kuluva aika määräytyy katon kunnon perusteella. Mikäli katto on ehtinyt päästä huonoon kuntoon, vie maalausta edeltävät työt pidempään kuin parempi kuntoisen katon kanssa.
Katto saatetaan myös joutua maalaaman useampaan kertaan. Korkeapaineruiskua käytettäessä ensimmäinen kerros tehdään usein hieman hennommin. Siveltimillä tai teloilla maalatessa tehdään niin pikkutarkkaa työtä, että maalaamiseen voi siksi kulua pidempi aika.
Verohelpotusta voi hakea kotitalousvähennyksen muodossa erilaisista oman kodin, vapaa-ajan asunnon, vanhempien tai isovanhempien asunnon kunnostustöissä. Kotitalousvähennystä voi hakea sekä omaan että vuokra-asuntoon, ei kuitenkaan sijoitusasuntona pidettävään asutukseen.
Omakotitaloihin tehtävät ulkoiset maalaustyöt kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Kotitalousvähennystä voi hakea myös joidenkin piharakennusten ulkoisiin maalaustöihin. Monet kattomaalauksiin erikoistuneet ammattilaiset auttavat mielellään kotitalousvähennystä koskevien kysymysten kanssa.
Peltikaton maalaus suojaa kattoa pohjoismaisilta sääolosuhteilta, jotka vaihtelevat radikaalisti. Maalipinta auttaa kattoa jaksamaan pidempään hyvänä ja toimivana suojana, se myös ehostaa talon ulkonäköä ja siten lisää sen arvoa.
Hinta maalaustöille määräytyy yleensä katon kunnon, kokonaispinta-alan ja materiaalin mukaan. Yleisin hintahaarukka peltikaton maalaustöille on 1000- 8000 euroa.
Ensimmäinen maalauskerta kannattaa ajoittaa muutaman vuoden päähän uuden katon asentamisesta. Paras maalipinta syntyy pilvipoutaisena kesäpäivänä, jolloin ei ole liian kuuma tai kylmä ja ilmankosteusprosentti on mahdollisimman matala.
Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy