Opas sisäkaton maalaukseen. Lue vinkkejä eri kattomateriaalien maalauksesta, pinnoitusvaihtoehdoista, värin valinnasta ja kustannuksista.
Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista
Vie vain muutaman minuutin
Et sitoudu mihinkään
Säästä jopa 20%Sisäkaton maalauksella on mahdollista ehostaa tilaa siistimmäksi ja muuttaa tunnelmaa. Kattovuodot, tupakansavu ja ajan tuomat värimuutokset voidaan siistiä maalaamalla katto. Oleelliset onnistumiseen vaikuttavat tekijät ovat työn hyvä suunnittelu, oikein valittu maali ja hyvät työvälineet.
Maalausurakkaa suunnitellessa ensimmäisten kysymysten joukossa on usein hinta. Urakkaan liittyviä vaiheita on useita ja kohteesta riippuen ne ovat erilaisia. Moni ammattilainen tekee maksuttomia arviointikäyntejä. Toiveet, tarpeet ja kaikki muut työhön liittyvät tekijät vaikuttavat hinnoitteluun.
Usein ammattilaisen palkkaamisen vaihtoehdoksi nähdään itse tekeminen. Kannattaa kuitenkin ennakoida, että mutkiakin voi matkaan tulla. Aikaa on syytä olla reilusti sekä itse työhön, että sen valmisteluun ja siivoukseen. Rahaa menee työvälineiden lisäksi maaleihin. Budjetointiin kannattaa huomioida virheiden mahdollisuus ja niiden korjailu.
Maalauksen hintaan vaikuttavat kaksi tekijää, joista toiseen voi saada myös kotitalousvähennystä. Hinta koostuu lähtökohtaisesti itse työstä ja materiaalikuluista.
Työn hintaan vaikuttavat maalattavan alueen pinta-ala ja alueen edellyttämät pohjatyöt. Ennen maalausta saattaa olla tarve poistaa vanhaa maalia, pestä, tai korjata kattoa. Hyvin usein työ täytyy suunnitella ja paikan päälle on matkustettava, joka tyypillisesti on laskutettavaa aikaa. Työolosuhteet, esim. katon korkeus huomioidaan myös hinnoittelussa.
Materiaalit ovat hyvin eri hintaisia. Maalien litrahinnat vaihtelevat ja maalia kuluu sisäkaton materiaalista riippuen. Alkuperäinen väri ja haluttu lopputulos vaikuttavat myös maalin valintaan. Esimerkkinä hintaeroista voidaan esittää vanhan valkoisen katon raikastaminen uudella maalipinnalla tai tumman paneloidun katon käsittely valkoiseksi. Tarvittavat maalit litrahintoineen ovat erilaiset lähtötilanteesta ja halutusta lopputuloksesta riippuen.
Materiaaleihin lasketaan työvälineet, kuten suojaukseen tarvittava muovi ja mahdolliset muut työvälineet. Ammattimaalareilla on muu tarvittava välineistö usein valmiina ja kuuluu hintaan, kuten maaliruiskut, tikkaat ja maalaustelineet. Itse tekemällä näitä tarvitaan ja ne täytyy joko vuokrata tai ostaa, ellei niitä saa jostakin lainaksi.
Ihan ensimmäinen työvaihe on tyhjentää huone ylimääräisistä tavaroista, jotta niille ei roisku maalia. Huoneen lattia ja huonekalut täytyy suojata huolellisesti.
Seuraavaksi sisäkatto täytyy tasoittaa ja pestä, sillä pinnan on oltava puhdas ennen uutta maalia. Mikäli katto jätetään pesemättä, on mahdollista, että likatahrat estävät maalia tarttumasta ja jälki jää epätasaiseksi. Sopivimman pesuaineen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Valintaan vaikuttava tekijä on kattomateriaali. Vaihtoehdoissa ja laaduissa on eroja. Laimennettavan maalipesuaineen sekoitussuhteessa kannattaa olla tarkkana, jotta se on sovelias kyseiselle katolle.
Tasoittamisen yhteydessä korjataan halkeamat ja poistetaan irtomaali. Ongelmalliset kohdat tasoitepaikataan ja hiotaan tasaiseksi.
Pohjamaalausta voidaan tarvita, mikäli katto on aikaisemmin jäänyt maalauksesta epätasaiseksi tai se on jäänyt huokoiseksi. Tarkoitukseen käytetään erityistä sisäkattojen pohjamaalia.
Vasta näiden valmistelutöiden ja mahdollisen pohjamaalauksen jälkeen sisäkatto maalataan. Usein paras lopputulos saadaan telaa käyttämällä. Paneelikattoihin soveliain tapa on tyypillisesti pensselimaalaus. Maalauskertoja tarvitaan yleensä vähintään kaksi.
Sopivaa maalia valitessa mietitään yleensä millaista tunnelmaa tilaan halutaan. Värien lisäksi tarjolla on useita eri sävyjä, sekä himmeitä ja täyshimmeitä vaihtoehtoja. Himmeys vaikuttaa valon taittamiseen ja heijastuksiin. Katon materiaali vaikuttaa myös valintaan.
Puukatto on hyvä suojata pintakäsittelyllä. Puu on materiaalina sellainen, että ilman kosteus vaikuttaa siihen. Puu voi joko kutistua tai turvota kosteusvaihtelusta riippuen. Näin ollen myös pintakäsittelyn tulisi olla joustava, sekä läpäistä vesihöyryä. Erilaisilla käsittelyillä puupintaa voidaan suojata, helpottaa sen puhtaanapitoa ja vaikuttaa ajan tuomaan tummenemiseen.
Puisiin sisäkattoihin voidaan käyttää vahaa, lakkaa tai maalia. Vahalla saadaan luonnollinen ja likaa hylkivä pinta. Puulle ominaiset kauniit piirteet jäävät vahaamalla näkyviin. Vahoja voi myös sävyttää, jotta saadaan haluttua tunnelmaa.
Myös lakkaamaalla puunsyyt jäävät näkyviin. Lakkauksella puun pinnasta saadaan kestävä ja pesunkestävä. Kiiltoasteita on useita ja valinnanvaraa riittää.
Maalaamalla lopputulos on peittävä. Maalausta voidaan käyttää betonisille, rapatuille ja tasoitekatoille. Maalaaminen tekee kestävän ja helppohoitoisen lopputuloksen.
Sisäkaton maalauksessa on tärkeää tehdä esi- ja valmistelutyöt huolellisesti. Näin työ sujuu paremmin ja lopputuloksesta tulee hyvä. Valmistelutöihin ennen maalausta kuuluvat pesu ja tasoitus, sekä muiden pintojen suojaaminen.
Tärkeää on valita oikeanlaiset maalit ja tasoitteet katon kunto ja materiaalit huomioiden. Kaikki tarvikkeet on hyvä varata käden ulottuville työn sujumiseksi. Hyvään maalaustelaan kannattaa panostaa.
Olosuhteiden merkitys kannattaa huomioida. Paras tilanne maalaukselle on suhteellisen korkea ilmankosteus, vedoton tila ja noin 15 asteen lämpötila. Maali kuivuu näissä olosuhteissa sopivalla aikataululla ja työstöaikaa maalaamiselle on riittävästi. Ikkunat ja ovet on hyvä sulkea huoneen vedon minimoimiseksi. Kuumimmat helteet ja kuivat talvikelit eivät ole parhaita maalauspäiviä juuri näistä syistä. Maalauksen jälkeen kannattaa sitten avata ikkunoita ja ovia, jotta ilmanvaihto vie hajut ja maali kuivuu hyvin.
Kannattaa muistaa valaistuksen merkitys, jotta työn jäljen näkee hyvin, eikä se jää laikukkaaksi.
Maalaustekniikkaan kannaatta perehtyä etukäteen, ellei työtä teetä ammattilaisilla. Maalia kannattaa käyttää reilusti, ettei jälki ole kuivaa ja jää epätasaiseksi. Maalia ei kannata levittää liian isolle alueelle ennen sen tasaamista, koska se voi ehtiä kuivumaan. Jos ensimmäinen kerros ei tuo haluttua lopputulosta, toinen kerros usein auttaa.
Jos talossa on kattolämmitys, se kannattaa muistaa laittaa pois päältä hyvissä ajoin ennen maalausta ja laittaa päälle vasta maalin kuivuttua hyvin.
Maalatun pinnan keston määrittämiseen vaikuttaa moni muuttuja, kuten maalin laatu ja maalattavan pinnan kunto. Yleensä sisustusmaali kestää 5-10 vuotta. Maalaaminen on kätevää tehdä muuton yhteydessä tai huoneen tyyliä muutettaessa. Talossa eletty elämä vaikuttaa siihen tummuuko maali esimerkiksi tupakansavusta tai keittiössä rasvatahroista jne. Maalauksella voidaan pidentää katon käyttöikää ja välttää isompia remontteja.
Ei kannata unohtaa kotitalousvähennyksen vaikutusta sisäkaton maalaushintaan. Jos työn tekee itse, ei siitä saa mitään vähennyksiä. Mikäli työn teettää ennakkoperintärekisteriin kuuluvalla yrityksellä, työn osuudesta voi saada kotitalousvähennystä.
Copyright © OmaUrakka.fi 2023 | miniSolution Oy